Rekenkameronderzoek Alphen aan den Rijn

De ParticipatiePraktijk deed in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn rekenkameronderzoek naar de effecten van right to challenges en vergelijkbare bewonersinitiatieven in Alphen aan den Rijn voor de gemeente als voor de gemeenschap. Ook ontwikkelde we een handreiking met suggesties hoe inwoners met een initiatief, het beste de gemeente kunt benaderen. Welke voorbereiding is nodig? Hoe ga je in gesprek met de gemeente? Met specifieke aandacht voor right to challenge.

De gemeente Alphen aan den Rijn stimuleert al langere tijd inwoners om initiatief te tonen. De gemeente doet dit omdat zij ervan overtuigd is dat inwoners het soms beter weten dan de gemeente, activiteiten kunnen opzetten die de gemeente minder makkelijk kan doen of omdat inwoners iets goedkoper kunnen opzetten dan de gemeente.

In de samenleving vinden door inwoners natuurlijk tal van activiteiten plaats waar de gemeente buiten staat. Denk aan soep maken voor een zieke buurvrouw, voedselpakketten uitdelen in coronatijd of culturele activiteiten voor kinderen.

Soms wil een aantal bewoners iets met elkaar opzetten en is de hulp van de gemeente gewenst. De gemeente noemt dat een bewonersinitiatief. Hulp kan bijvoorbeeld bestaan uit een subsidie van de gemeente, uit een werk- of activiteitenruimte of contacten via de gemeente.

Projecten

The Future Talks ABP

The Future Talks ABP

Met het team op locatie De Flesseman van Amsta houden we een afsluitende bijeenkomst om gezamenlijk tot teamafspraken te komen.

Programmabureau Kennisnetwerk Amsterdam

Programmabureau Kennisnetwerk Amsterdam

De Participatiepraktijk vormt het programmabureau van Kennisnetwerk Amsterdam en is verantwoordelijk voor de programmering en organisatie van de kennisbijeenkomsten voor de medewerkers van de leden. Ook verzorgen we de communicatie en de website, onderhouden het...

Bezoekerservaring Libertum

Bezoekerservaring Libertum

De nieuwe bezoekerservaring van Libertum opent begin 2023 zijn deuren. Het bezoek is interactief en laat leerlingen en gezinnen op een laagdrempelige manier kennis maken met de Tweede Wereldoorlog en de dilemma’s uit die tijd. Tegelijkertijd komen actuele thema's en...

Het gesprek op school

Het gesprek op school

Op woensdag 17 november organiseren we samen met het Spinoza20first een middag waarin alle docenten en ondersteunend personeel onder begeleiding van De ParticipatiePraktijk in gesprek gaan over de vraag welke schoolcultuur zij nastreven.

Eerdere Projecten