Uitgelicht
oktober 2024
Evenement ‘Van herstel tot signaal’
Grensoverschrijdend gedrag in de culturele, creatieve en mediasector staat volop in de aandacht. Onderzoeken, plannen van aanpak en bijeenkomsten over sociale veiligheid volgen elkaar in snel tempo op. We lezen in de media regelmatig wat er misgaat. Maar hoe ga je als organisatie dan wel goed om met signalen? En hoe voorkom je grensoverschrijdend gedrag?
Tijdens het evenement ‘Van signaal tot herstel’ in H’Art Amsterdam brachten we in opdracht van Mores, het steun- en adviespunt grensoverschrijdend gedrag voor de culturele, creatieve en mediasector, kennis en initiatieven uit verschillende delen van de sector samen rond die vragen.
september 2024
Stadsgesprek Onbegrepen Amsterdammers
Het is duidelijk dat er in onze stad veel uitdagingen zijn rondom mensen die onbegrepen gedrag vertonen. Of het nu gaat om psychische klachten, beginnende dementie of chronische stress, het is van groot belang dat we ons realiseren hoe deze problematiek zich opstapelt als er geen goede ondersteuning en samenwerking is.
In opdracht van Kennisnetwerk Amsterdam programmeerden wij het stadsgesprek. De inleiding van lector Lex Veldboer gaf ons waardevolle inzichten in hoe we als stad beter kunnen samenwerken om deze kwetsbare Amsterdammers te ondersteunen. Samen met Neel Schouten van de GGD, Floris Baartscheer van HVO Querido, Karim Ras van de gemeente Amsterdam en Maartje van der ploeg van Ymere gingen we in gesprek over mogelijke oplossingsrichtingen en hoe we de regie beter kunnen voeren voor deze Amsterdammers, zowel voor hen die wél als juist níet in beeld zijn bij zorginstanties.
september 2024
Socratische dialoog Week van de Regio
Maar liefst 90 studenten van Friese MBO-, HBO- en WO-instellingen zijn deze week tijdens de Week van de Regiosamen aan de slag met de uitdagingen in Friesland.
Daarom organiseerden wij de socratische dialoog. Met dagvoorzitter Esther Leystra en een panel met Douwe Jan Boersma en Jan-Jaap Stegeman. De studenten gingen in kleinere groepjes in gesprek over waarden en ook hoe dit betrekking heeft op de oplossingen voor de toekomst.
Deze week is tot stand gekomen als initiatief in het kader van Onderwijsakkoord Fryslân en mogelijk gemaakt door CIV Water en SPARK the Movement.
juni 2024
Samen zorgen voor Amsterdammers
Hoe kunnen beroepskrachten, vrijwilligerscoördinatoren en vrijwilligers er samen voor zorgen dat de druk op de vrijwilliger in de informele zorg niet te groot wordt in een tijd waarin de druk op de zorg alsmaar groter wordt? Dat onderzochten we in opdracht van Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA).
👉 Nu steeds meer Amsterdammers langer thuis wonen, betekent dit ook dat
zwaar hulpbehoevende ouderen zelfstandig wonen. Als zij geen naasten hebben, wie houdt er dan de regie als een Amsterdammer in het ziekenhuis
komt te liggen?
👉 Vrijwilligers voelen zich geen inzet van beleid. Vrijwillige energie gaat niet stromen door een bijdrage te leveren aan een beleidsdoelstelling.
👉 De samenwerking tussen formele en informele partijen vraagt om verbetering.
Kijk hier voor het hele onderzoek.
april 2024
De stem van de toekomst
Hoe weten we in welke wereld generatie Z later willen leven? Voor een antwoord op deze vraag organiseren wij in opdracht van Pensieonfonds ABP The Future Talks. Met jongeren door heel het land gaan we in dialoog om de stem van de toekomst te horen. We ontmoetten bijvoorbeeld Mbo-studenten uit Heerlen, jonge ambtenaren uit Almelo en jonge statushouders uit Nieuwegein.
Ook gaan jongeren die politieke of maatschappelijk actief zijn in gesprek met Harmen van Wijnen en Vandena van der Meer-Gangapersadsing over de toekomstige uitdagingen voor de samenleving, zoals de toenemende vergrijzing en de energietransitie. Meer hierover in dit blog.
januari 2024
Het gesprek op school
Hoe creëer je een gemeenschappelijke schoolcultuur, waarbij iedereen zich op school thuis, erkend en herkend voelt – met ruimte voor verschil? Movisie heeft onze ontwikkelde interventie ‘Het gesprek op school’ hiervoor wetenschappelijk onderbouwd.
‘Het gesprek op school’ is een interventie waarin docenten, ouders en het schoolbestuur in dialoog om tot gezamenlijke waarden, normen en een gezamenlijk handelingsperspectief te komen.
De interventie is inmiddels succesvol uitgevoerd op 18 Amsterdamse middelbare- en basisscholen, verspreid over de hele stad. En nu dus ook wetenschappelijk onderbouwd!
Meer weten over dit onderzoek en de resultaten? Lees het rapport.
december 2023
Jongeren overhandigen woonmanifest
Vandaag laten ruim vijftig mbo-studenten van Firda een krachtig geluid horen: ze overhandigden een manifest aan zes wethouders van Friese gemeenten om te laten zien dat het tijd is voor verandering. Tijd om te zorgen dat er voor deze belangrijke groep betaalbare en toegankelijke woningen beschikbaar zijn zodat ze in Friesland kunnen blijven wonen.
Wethouders Jelle Zoetendal van Heerenveen, Bert Koonstra van Noardeast-Fryslân, Hein de Haan van Leeuwarden, Sipke Hoekstra van Smallingerland, Erik de Groot van Harlingen en Roel de Jong van Vlieland namen het manifest in ontvangst tijdens de bijeenkomst Takomstmuzyk in Neushoorn in Leeuwarden. Wethouder Jelle Zoetendal over het manifest: ‘Dit is heel waardevol voor ons. Zoals vaak wordt gezegd, onze jeugd heeft de toekomst. Voor een welvarende en florerende gemeente zijn deze jongeren van groot belang. Ook voor Heerenveen. Dit manifest gaat ons helpen om hier aandacht aan te geven.’
In het manifest staat beschreven hoe de jongeren graag willen wonen. In de buurt van familie en vrienden, het hoeft niet altijd nieuwbouw te zijn maar wel met oog voor duurzaamheid en hergebruik van materialen, dat in een dorp voorzieningen gedeeld kunnen worden en dat er groen in de buurt is. Architect Arnold Homan was ook betrokken bij de totstandkoming van het manifest en juicht dit soort initiatieven toe: ‘Het is goed om de jongeren zelf het woord te geven. Als architect werk ik het graag samen mét toekomstige bewoners: ik ervaar dit als enorm waardevol bij het vormgeven van sociaal-duurzame leefomgevingen die optimaal aansluiten bij de wensen van doelgroepen.’
Dit manifest is ontstaan uit initiatief van provincie Fryslân in samenwerking met dialoogplatform De Uitkijkers en scholengemeenschap Firda.
oktober 2023
Future Talks
De 1e ronde van The Future Talks – waarbij ABP luistert naar de jongeren die in gesprek gaan over hun beelden bij de toekomst – vond plaats op dinsdag 19 september op het VISTA College in Heerlen. 13 leerlingen van de MBO-opleiding Facilitair Leidinggevende beten het spits af. ABP’s bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen was erbij. Hij luisterde naar wat zij van hun toekomst verwachten.
“Echt heel erg leuk en leerzaam om deze jongeren zo bevlogen te horen praten over de wereld van vandaag, maar ook de wereld van morgen. De wereld die wij mede vormgeven met de beslissingen die wij nu nemen”, zegt Van Wijnen na afloop. “Hun gesprek geeft inzicht in hun leefwereld. Ze delen hun zorgen en hoop over hoe wij – volwassenen in het algemeen en als pensioenfonds in het bijzonder – straks het stokje overdragen.”
De jeugd worstelt met problemen rond hun eigen bestaanszekerheid. Het salaris past niet meer bij de kosten van het levensonderhoud. Het is te duur. “Dat is een thema waar wij ook met de overheid en de politiek over moeten hebben”, zegt Van Wijnen bij de afsluiting.
ABP heeft nog een fors aantal edities van The Future Talks in de planning. In elke provincie minimaal één, zodat jongeren uit het hele land gehoord worden. Over hun dromen en hun pijnpunten. ABP wil hun geluiden horen en meewegen. ”Net zoals we stilstaan bij de belangen van alle andere generaties”, zegt Van Wijnen.